Een avondje varen met je boot neemt veel spanning weg. Even lekker genieten van de wind in je gezicht en ondergaande avondzon op het water; het klinkt heerlijk. Maar in zo’n situatie is het ook wel fijn als je boot een beetje vaart maakt.
En helaas kunnen niet alle buitenboordmotoren de snelheid bieden die je eigenlijk van ze zou verlangen. Dat roept vragen op. Is het mogelijk om er op de één of andere manier voor te zorgen dat de boot sneller gaat; kun je een buitenboordmotor opvoeren?
Om die vraag maar even kort te beantwoorden; ja, het is in sommige gevallen mogelijk om een buitenboordmotor op te voeren. Ik zou het alleen niet aanraden.
Mijn beweegredenen voor die bewering, samen met wat achtergrondinformatie over het opvoeren van motoren vind je in deze blog!
Wat is het opvoeren van een motor?
Laten we bij het begin beginnen. Het opvoeren van een motor is het verhogen van de maximumsnelheid of kracht van het apparaat. Dit heeft tot gevolg dat de motor betere prestaties levert.
Het opvoeren van motoren zie je vaak terug bij vervoermiddelen als scooters en brommers. Voertuigen als deze hebben de potentie om sneller te gaan wanneer je de motor opvoert. Meer hierover in het volgende kopje.
In hoeverre kun je een buitenboordmotor opvoeren?
Veel jonge mensen die over een rubberboot of een andere schuit met een buitenboordmotor beschikken, zullen geneigd zijn om te denken dat deze gemakkelijk op te voeren is. Immers is het ook mogelijk om een scooter of brommer op te voeren.
Er zit echter een groot verschil tussen het opvoeren van een scooter of brommer en een buitenboordmotor. Waar de eerste twee over allerlei losse onderdelen beschikken waaraan gesleuteld kan worden, is een buitenboordmotor in principe één geheel. Dat maakt het moeilijk om dingen te wijzigen.
Daarnaast is een ander noemenswaardig verschil tussen het opvoeren van een scooter en een buitenboordmotor dat er geen begrenzer op een buitenboordmotor zit. Scooters dienen namelijk in Nederland te voldoen aan een snelheidsbeperking, en gebruiken daarom niet de volledige capaciteit. Het voertuig heeft dan ook de potentie om harder te rijden.
Door de scooter op te voeren, haal je de begrenzer weg en kun je de snelheidsbeperking omzeilen. Je brengt het vervoermiddel eigenlijk terug naar zijn oorspronkelijke staat. Hierdoor neemt de maximumsnelheid toe.
Dit is bij een buitenboordmotor dus niet mogelijk. Een fabrikant van buitenboordmotoren heeft geen enkele reden om een limiet op de motor aan te brengen. Daardoor draait de motor in principe al op volle kracht. Er valt daardoor minder te winnen. Sommige buitenboordmotoren, zoals de elektrische variant, kun je niet eens opvoeren.
Het is echter wel mogelijk om bepaalde soorten buitenboordmotoren ietwat op te voeren, ook al kun je het niet echt ‘opvoeren’ noemen. De mogelijkheden variëren afhankelijk van of je een 2 takt of 4 takt motor wilt opvoeren. Daarnaast speelt het merk een rol.
Dit maakt het lastig om aan een standaard opvoersetje te komen. Maar de mogelijkheid tot het opvoeren van een buitenboordmotor bestaat dus wel. Je kunt bijvoorbeeld een andere carburateur erop zetten of met het schroefje sleutelen.
Waarom geen buitenboordmotor opvoeren?
Alhoewel je een buitenboordmotor dus wel een beetje kunt opvoeren, zou ik het om de volgende redenen afraden:
- Je wint er niet veel mee
- Het is duur
- De fabrieksgarantie vervalt onmiddellijk
Deze redenen zal ik hierna verder toelichten.
Je wint er niet veel mee
Het opvoeren van een buitenboordmotor wordt eigenlijk in het algemeen nauwelijks besproken. Hier is een simpele reden voor: je wint niet veel extra kracht met het opvoeren van je buitenboordmotor.
Zoals eerder benoemd, wordt er geen begrenzer bij een buitenboordmotor aangebracht. Dat betekent dat een buitenboordmotor uit zichzelf al op volle kracht draait, en er weinig additionele power uit te halen is. Door een nieuwe carburateur aan te brengen kun je wellicht iets sneller gaan dan voorheen, maar de winst is nihil.
Het is duur
Niet alleen levert het opvoeren van een buitenboordmotor weinig op, het is ook een vrij dure investering. Als je de buitenboordmotor sneller wilt laten gaan, kom je al snel uit op de aanschaf van een nieuwe carburateur. Deze zijn beslist niet goedkoop, zeker niet wanneer je dit opweegt tegen hoe weinig je daadwerkelijk wint.
Velen zouden dan ook zeggen dat het opvoeren van een buitenboordmotor het niet waard is.
De fabrieksgarantie vervalt
Stel je dit voor: je hebt net een spiksplinternieuwe Mercury 5 PK 4 takt buitenboordmotor gekocht en besluit deze op te voeren. Een paar weken later ontstaat er plotseling een mankement aan de motor en dient deze gerepareerd te worden.
In die situatie komt de fabrieksgarantie te vervallen, ook als de motor slechts een paar weken oud is. Door de motor op te voeren, wordt deze namelijk veel meer belast dan eigenlijk de bedoeling is. Daardoor kun je voor onverwachte kosten komen te staan.
Wat dan wel doen?
Kortom, het is geen goed idee om je buitenboordmotor op te voeren. De kosten wegen niet op tegen het resultaat dat je terugkrijgt, en de motor is eigenlijk niet gemaakt om opgevoerd te worden. Bovendien vervalt de fabrieksgarantie wanneer je op deze manier aan de motor gaat sleutelen en heb je andere onderdelen nodig wanneer je een 2 takt of 4 takt buitenboordmotor wil opvoeren.
Een snellere buitenboordmotor kopen is waarschijnlijk je beste en de meest voor de hand liggende optie als je toch die extra snelheid verlangt. Er is een ruim aanbod aan buitenboordmotoren op de markt. Verdiep je dan ook in de verschillende opties als je sneller wilt gaan met je boot. Het opvoeren van je buitenboordmotor is in ieder geval niet je beste optie.
Opmerkingen