Tech

Ik heb mijn sleutel in het slot laten zitten, wat moet ik nu?

0
Sleutel in slot laten zitten

Help, ik heb mezelf buitengesloten! Het kan gebeuren dat je in alle haast de deur achter je dicht hebt getrokken, terwijl de sleutel aan de binnenkant van de deur zit. Hierdoor is het niet meer mogelijk om de deur van het slot te halen. Heb je jouw sleutel in de deur laten zitten? Dit zijn dé oplossingen! 

Help, ik heb mezelf buitengesloten

Het kan gebeuren dat je jezelf hebt buitengesloten. Je waardevolle spullen liggen binnen en je bent ten einde raad. Wat moet je doen als je de sleutel aan de binnenkant van de deur hebt laten zitten? Wanneer je de sleutel in het slot hebt laten zitten, is de deur meestal niet op slot. 

Met een stuk plastic kun je de deur weer gemakkelijk openen. Het stuk plastic, pasje of stuk metaal wordt tussen de deur en het kozijn gewrikt. Met veel geflipper is het mogelijk om de deur van de dagschoot te halen en weer te openen. Dit is een van de meest voorkomende methodes die wordt gehanteerd bij buitensluiting. Flipperen werkt niet als de deur op slot zit met de sleutel erin of als er een extra deurbeveiliging, zoals een secustrip is gemonteerd. 

5 methodes wanneer je jouw sleutel aan de binnenkant van de deur hebt laten zitten

Naast het open flipperen van je deur zijn er nog meer oplossingen wanneer je de sleutel in de deur hebt laten zitten. Dit zijn de vijf methodes die je kunt hanteren als je jezelf hebt buitengesloten. Vaak zijn dit methodes die een inbreker ook gebruikt wanneer je de sleutel aan de binnenkant van de deur hebt laten zitten.

Sleutel in deur laten zitten

Methode 1: De sleutel uit het slot duwen

Het is mogelijk om de sleutel uit het slot te duwen. Door de sleutel of een ander voorwerp zoals een paperclip (aan de buitenkant) in het slot te steken is het mogelijk om de andere sleutel uit het slot te halen. Door papier onder de voordeur te steken, kun je de sleutels terughalen. Wanneer je geen kier hebt, is het lastiger om deze methode te hanteren. Het is niet geheel onmogelijk, maar de kans op beschadigingen aan je deur is hierbij relatief groot.

Deze methode is niet voor elk type slot mogelijk en alleen denkbaar als de sleutel recht in het slot steekt. Wanneer een cilinderslot verlengd is, lukt het vaak niet om de deur aan de buitenkant te openen. Doordat de sleutels elkaar raken is het onmogelijk om de sleutel uit het slot te duwen.

Methode 2: De deur door de brievenbus openen

Wanneer je de sleutel in het slot hebt laten zitten is het mogelijk om door middel van de brievenbus jouw deur te openen. Door een kledinghanger door de brievenbus te stoppen is het mogelijk om de sleutel om te draaien. Ook een stuk ijzerdraad kan bij buitensluiting een van de mogelijkheden zijn. Bij buitensluiting beschikt je niet zomaar over deze materialen, wat binnentreding moeilijk maakt. 

Het is daarnaast niet mogelijk om deze methode te gebruiken als de deur op slot zit of bij een specifiek slot, zoals een oplegslot. Dit komt, omdat dit type slot, als een van de weinige sloten, op de deur is gemonteerd. Dat deze methode werkt, is gebleken. Veel inbrekers gebruiken deze ‘hengeltechniek’ om naar binnen te komen. Een sleutel aan de binnenkant van de deur laten zitten biedt kansen voor een inbreker. 

Deur openen in het slot

Methode 3: De deur met een boormachine openen

In sommige situaties is het mogelijk om een boormachine te gebruiken. Met een boormachine maak je een gaatje in het slot. Door het gaatje kun je een ijzerdraadje steken. Hierdoor is het mogelijk om de deurklink relatief eenvoudig naar beneden te trekken. Ook is het mogelijk om door een ijzerdraadje de sleutel om te draaien. Hierdoor kun je de deur openen die in het slot zit. Daarnaast kan je ook de cilinder uit het slot boren. Dit is alleen niet mogelijk als het slot gecertificeerd is en 3 sterren bevat. 

Methode 4: De deur met een schroevendraaier openen

Heeft jouw deur scharnieren aan de buitenkant van de deur? Zo ja, dan is het mogelijk om een schroevendraaier te gebruiken en de deur open te maken zonder sleutel. Door de scharnierpennen uit de deur te halen is het mogelijk dat je de deur kunt openmaken zonder een sleutel te gebruiken. Dit is een goedkope manier. Echter is de kans aanwezig dat de deur beschadigt, waardoor er alsnog een slotenmaker aan te pas moet komen. 

Methode 5: Deur zonder voorwerpen openen

Wanneer je de sleutel in de deur hebt laten zitten is het mogelijk om een hardere aanpak te hanteren. Grof geschut aan een raam of deur is mogelijk, maar hierdoor breng je wel veel onnodige schade aan. Bij het intikken van een (deur)ruit is de kans daarnaast groot om jezelf te verwonden aan de glasscherven.

Als er een raam of deur openstaat op de eerste etage kun je ook naar boven klimmen. Door op losstaande tuinvoorwerpen, zoals een ladder, tuintafel- of stoel te gaan staan, kun je gemakkelijk naar boven klimmen en van binnenuit de deur openen. 

Sleutel in slot laten zitten verzekering

Nadelen om zelf de deur te openen 

Het kan gebeuren dat bij het hanteren van een van de methodes een stuk plastic of metaal afbreekt, waardoor het slot wordt beschadigd. Een deur openen met een pasje of stuk metaal is daarom niet de beste keuze. Je kunt veel onnodige schade aanrichten. Wanneer je jouw sleutel in het slot hebt laten zitten en zelf schade toebrengt, keert de verzekering helemaal niets uit.

Om dit te voorkomen is het verstandig om een ervaren slotenmaker in te schakelen. Na een veiligheidscheck, om te kijken of jij de huis- of kantooreigenaar bent, gaan ze aan de slag. Binnen enkele minuten kun je weer naar binnen, zonder dat er schade is toegebracht aan het slot en/of de deur. 

Deur op slot met sleutel erin

Zo voorkom je dat de sleutel aan de binnenkant van de deur zit

Gebruik een sleutelkluisje

Een sleutelkluisje wordt vaak gebruikt om de voordeursleutel in op te bergen. Doordat je hem met regelmaat opbergt, is de kans kleiner dat je de sleutel aan de binnenkant van de deur laat zitten. Wel is het belangrijk om een gecertificeerde sleutelkluis aan te schaffen die voldoet aan de eisen van het Politie Keurmerk Veilig Wonen (PKVW). 

Dit keurmerk is belangrijk en geeft aan dat een woning beveiligd is tegen een inbraak. Schaf je een sleutelkluisje aan zonder certificering dan kan de kans ontstaan dat een inbreker het open breekt. Hierdoor is het mogelijk om gemakkelijk binnen te treden. Met een gecertificeerd sleutelkluisje voorkom je dit.

Laat een reservesleutel achter

Om te voorkomen dat je jezelf buitensluit, is het een optie om een reservesleutel bij de buren of bij andere bekenden achter te laten. Zodra de sleutel aan de binnenkant van de deur zit is er hierdoor een oplossing om via de achterdeur naar binnen te komen.

In sommige gevallen, bijvoorbeeld bij een verkeerde reservesleutel is het onmogelijk om de reservesleutel te gebruiken. Wanneer hier sprake van is moet er gezocht worden naar een andere oplossing om de sleutel uit de binnenkant van het slot te halen.

Monteer ‘slimme sloten’

Er zijn verschillende sloten waarbij je geen gebruik hoeft te maken van een sleutel. De sleutel aan de binnenkant van de deur laten zitten, is hierdoor verleden tijd. Deze slimme, elektrische sloten zijn te bedienen met een pincode, een applicatie, druppelsysteem of door een vingerscan. 

Een slim slot is veilig, doordat je er een tijdslot op kunt zetten en een beperkt aantal mensen toegang kunt geven. Het enige nadeel is dat deze sloten relatief duur zijn en niet opwegen tegen de kosten van een ervaren slotenmaker. De aanschaf is een investering en niet voor iedereen weggelegd. 

Sleutel in slot

Maak jezelf bewust van jouw gedrag

Laat je vaak je sleutel in het slot zitten of vergeet je deze binnen vandaan? Kijk voordat je de deur achter je dichttrekt, of je alles bij je hebt. Bewustwording is de sleutel tot veranderend gedrag. Hierdoor is de kans relatief groot dat je jouw sleutels na verloop van tijd niet meer op de eetkamertafel laat liggen.

De beste oplossing = bel een slotenmaker

Wanneer je de sleutel in de deur hebt laten zitten is het verstandig om niet zelf op zoek te gaan naar verschillende mogelijkheden. Een deur openen met een pasje of een ander voorwerp kan onnodig schade aanrichten. Door het inschakelen van een ervaren slotenmaker voorkom je dit. In korte tijd ben je weer binnen zonder dat er schade wordt toegebracht aan je slot of de deur. 

Wat is de koers van Rabobank ledencertificaten? Alles over certificaten

Vorig artikel

Buitenboordmotor opvoeren: waarom je het niet moet doen

Volgende artikel

Dit vind je misschien ook leuk

Opmerkingen

Reacties zijn gesloten.